Центърът за бъдеща работа на Кралското общество за насърчаване на

...
 Центърът за бъдеща работа на Кралското общество за насърчаване на
Коментари Харесай

Как ще изглежда работата през 2035 г.?

 Центърът за бъдеща работа на Кралското общество за поощряване на изкуството, производството и търговията (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commercе - RSA) разгласява проучване, което показва четири сюжета за бъдещето на работата до 2035 година и демонстрира какъв брой надалеч са нашите войнстващи политици от това, което се случва, пише Ашийм Сингх .
Повечето от нас са чували, че съгласно изследване на Оксфордския университет 35% от работните места ще бъдат изгубени поради автоматизацията, или пък са слушали шокиращите хипер-утопии, съгласно които непреклонно ще настъпи нова епоха на био-комунизъм. Такива видения от време на време стряскат или даже развълнуват, само че са повърхностни – неизменнно, или се концентрират късогледо върху автоматизацията, или спекулират гръмко без особени доказателства. Така те не способстват изключително за дебата по отношение на човешкия и културен феномен, който бъдещето на работата съставлява.

Задачата, която ние в Центъра за бъдеща работа на RSA си слагаме през цялото време е да избегнем такава сензационност, като в здравомислещ дух изследваме и се опитаме да разбираем огромните футуристични промени, които оказват влияние на служащите сега.

Автоматизация, изкуствен интелект, интернет платформи – какво се крие зад тях? Какво значат те за служащите през днешния ден и на следващия ден?

Пвечето проучвания за бъдещето на работата се концентрират само върху въздействието на технологиите за загубата на работни места, само че има много по-широки последствия, в това число въздействието на софтуерните промени върху наблюдението над работния развой, практиките за набиране на личен състав, основани на изкуствения разсъдък и растежа на платформите за фрийлансери, които не биха съществували без мощните логаритми, които ги поддържат.

Коментаторите са склонни да показват неправилно софтуерната смяна, да се изхвърлят в своите предвиждания, което ретроспективно ги трансформира в простаци. Неопределености като положението на световната стопанска система, равнището на чиста миграция във Англия, напредъкът в цифровите технологии като Интернет на нещата и възходът на блокчейн технологията са все основни, само че неуловими елементи от комплицирана и разрастваща се бъдеща картина.

Как можем да се ориентираме измежду всчко това? За да обхванем всички тези неопределености по отговарящ метод разработихме способ, прочут като морфологичен разбор, в който принос имат специалисти и сътрудниците ни от Arup, показва Сингх. Резултатът бе моделиран от сътрудниците на Центъра за бъдеща работа на RSA, с цел да представим четири подробни картини за това по какъв начин би могъл да наподобява пазарът на труда през 2035 година

Това не са предвиждания, а сюжети. С това имаме поради, че не е безусловно някой от тях да се сбъдне. Взети дружно обаче те обгръщат цялото допустимо съгласно нас бъдеще, като всеки от тях, надяваме се, осветлява избрани предизвикателста и благоприятни условия, които бъдещето може да ни сервира.

Всъшност всеки сюжет е не просто достоверен, само че до известна степен прочут и отличим в сегашното. Сценариите са точки на хоризонта, които бързо насочват пътя ни.

Ето ги и четирите сюжета за бъдещето на работата: Технологичната стопанска система  описва свят, в който множеството технологии се развиват с бързо движение – от самостоятелните коли до 3D-принтирането.

Новата машинна епоха дава обилни усъвършенствания в качеството на продуктите и обществените услуги, като ежедневните разноски, в това число превоз и сила, спадат бързо. Безработицата и икономическата неустановеност обаче порастват, а облагите от растежа са съсредоточени в една шепа американски и китайски колоси. Замайващото движение на смяна оставя малко време на служащите и синдикатите да реагират, като всяко противоречие е потушавано от светкавични PR интервенции. Не ни остава никакъв късмет.

Точната стопанска система  рисува бъдеще на супер-наблюдение и алгоритмична оптимизация.

Тук софтуерният напредък е сдържан, само че колосите знаят къде се крие цената. Широкото разпространяване на датчиците разрешава на компаниите да основават стойност като проучват повече информация за обекти, хора и среда. Платформите за фрийлансери получиха известност, а системите за оценка навлязоха на работното място.

Докато едни се оплакват, че тези трендове са нападателни, други имат вяра, че те възвестяват едно по-меритократично общество, където напъните са по-щедро възнаградени. Хиперсвързаното общество също по този начин носи положителни съпътстващи резултати, като равнището на неизползвани запаси понижава. А и всякога когато рециклирате нещо, персоналният ви рейтинг се повишава.

Икономиката на изхода  е характеризирана от занимателен напредък.

Бъдете подготвени за отрицателна реакция. Крах с магнитуда на този от 2008 година ще пресуши финансирането за нововъведения и ще задържи работната мощ във Англия в коловоза на слабата подготовка, намалената продуктивност и ниското възнаграждение. Изправено пред нов кръг от ограничения за икономии новото потомство от служащи ще загуби доверие в способността на капитализама да усъвършенства неговия живот и различни стопански модели ще приковат вниманието. Кооперациите и взаимните организации ще навлязат мощно, с цел да задоволят главните стопански потребности на хората като храна, сила и банкиране. Докато някои служащи ще страдат от ниските заплати, други ще открият способи да живеят по-самостоятелно, в това число посредством връщане от градовете към земята.

Икономиката на емпатията  предвижда бъдеще на виновното ръководство.

При този сюжет технологиите напредват доста бързо, само че това се случва и с общественото осъзнаване за заплахата от тях. Технологичните компании се саморегулират, с цел да отговорят на публичното безпокойствие, и работят ръка за ръка с всички заинтригувани за основаването на нови потребни артикули.

Автоматизацията, където настава, се ръководи деликатно в партньорство с служащите и синдикатите. Разполагаемият приход се насочва към „ съчувствените браншове ”, като образованието, грижите и развлеченията. Тази наклонност е необятно приветствана, само че носи със себе си новото предизвикателство на емиционалния труд, при който потребността да си непрекъснато изразителен и разполагаем взема своето. Трудно е да си рамо за разтуха от самото начало. Готови ли сме? Уви, н е.

Това са четирите стълба на бъдещата работа. Мисля, че е заслужено да се каже, че всеки от нашите сюжети предлага визия на позитивна смяна, само че и също по този начин на неустановеност и несигурност до известна степен. Общностите ще се трансформират, както и методът на живот. Социалната сигурност за служащите и техните фамилии ще бъде тествана до лимита си.

Къде са политиците в този развой - тези, които имат задачата да следят законите и инструментите, които тази сигурност дава. Уви, тях ги няма. Те са отвън процеса. Съществува лекомислен, и постоянно писклив и неавтентичен, спор за автоматизацията, която убива креативното мислене.

Направихме изследване измежду английски депутати, което сподели, че те са съгласни, че новите технологии ще имат голям резултат съпоставим с Brexit, само че значително не са наясно с него. Те са загрижени, само че не знаят какво би трябвало да се направи. Само 15% от тях считат, че парламентаристите вършат задоволително, с цел да подготят служащите за новите технологии, а 14% мислят това за държавните чиновници.

Повечето депутати не считат, че знаят задоволително за новите технологии, с цел да вземат верните решения за политиката в тази област (43% на 29%), макар че 40% се опасяват от въздействието на технологиите върху служащите в техните изборни региони. Да не забравим – 46% споделят, че оправянето с софтуерната смяна ще бъде не по-малко предизвикателство от Brexit.

Депутатите също по този начин не са наясно с резултата от радикалните софтуерни промени върху дамите. Те не считат, че дамите ще усетят най-силно резултата, макар появяващите се доказателства за противното – единствено 29% от лейбъристките депутати и едвам 10% от консерваторите имат вяра, че дамите ще бъдат по-засегнати от автоматизацията, в сравнение с мъжете.

Скорошно проучване на RSA предизвести, че квалифицирани работни места на всички равнища към този момент се губят, само че за разлика от загубите в индустрията и промишлеността през 80-те, дамите в този момент са по-засегнати поради автоматизацията и цифровите промени в банковия бранш и търговията на дребно, както и поради икономиите в обществения бранш.

Няма консенсус и по отношение на това кой печели и губи от софтуерните промени – че ще бъдат потребителите считат 45% от консерваторите и единствено 12% от лейбъристите, за софтуерните компании съотношението е 20% на 36%, а за работодателите – 15% на 43%. Ето какво би трябвало да създадем:

Отвъд нахвърлянето на главните положения и обогатяването на диалога за работата, нашият отчет приканва за изчерпателен проект за справяне с предизвикването на новите технологии, който включва:

- подкрепяне на икономическата сигурност посредством нов Суверенен капиталов фонд за всички и въвеждане на повсеместен базов приход, с цел да се подготвим за бъдеще, в което доста служащи може да изпитат огромни съмнения в приходите си и/или да се наложи да оказват грижи.

- усилване на въздействието на служащите посредством предоставяне повече права на синдикатите, в това число електронно гласоподаване на членовете, както и основаването на синдикат на софтуерните служащи.

- помощ за служащите да осъвременяват уменията си посредством „ Лични просветителни сметки ” – бюджети за образование за всеки жител, в това число самонаетите.

- включване на нова потребителска трансакционна такса, която обезпечава на служащите заплащания при болест и бащинство.

- професионализиране на нискоквалифицираната работа посредством трудово лицензиране, което би придало статут на повече работни места и би окуражило кариерния напредък.

Излишно е да споделяме, че на политическо равнище няма косенсус за нито едно от тези решения, а и по какъв начин би могло да има, откакто мозъкът им е на друго място. Преди да бъде реализиран този консенсус обаче, ние би трябвало да обединим политическата, практическата и публичната позиция. Трябва да използваме тази богата рамка в интерес на продължаващия спор. Нека се подготвим за бъдещето, като забравим шарлатаните и кресливите демагози с техните голословни утопични или ужасяващи предвиждания.

Това частично е идващият стадий от работата ни. Единственият отговарящ на многото провокации отговор е новият обществен контракт сред служащи, компании и страна, който поддържа служащите на бъдещето, без значение какво е то.

След всичко казано, бъдещето може да провокира паника или даже смут, само че то надалеч не е фаталистично. Това е история, която занапред ще се написа. Можем да се оправим, всичко следва, само че подготовката би трябвало да стартира в този момент, а не в края на този политически цикъл.

По публикацията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР